Bio filisofie

 

Bio: "Wadisda?"

“Biologisch, ekologisch, biodynamisch, 100 % natuurlijk”  zijn veel gebruikte termen in natuurwinkelland. En ook in grootwarenhuizen. Maar wat betekenen ze nu eigenlijk?  Biologisch wordt meer en meer gebruikt als men over “gezonde” voeding praat. Het verschil tussen al deze termen en logo’s ga ik hier proberen duidelijk te maken. (Bron : www.biotheek.be )

Hier volgt allesinds al een hele boterham...

Bio-keurmerken

Biologische producten dragen vaak een keurmerk om de aandacht van de klant te trekken. De Europese verordening voorziet een
Europees logo voor de biologische producten.

Dit logo wordt echter relatief weinig gebruikt: de layout lijkt sterk op het logo voor producten met oorsprong benaming, het legt beperkingen op ivm de oorsprong van de ingrediënten en het kent een relatief grote achterstand in publieksbekendheid tov de nationale keurmerken.

Daarom dragen biologische producten veelal een
nationaal keurmerk. We geven een overzicht van de meest voorkomende:
BELGIË

biogarantie

In België is dat Biogarantie. Het gros van de Belgische biologische producten draagt dit keurmerk.

Het logo kan gebruikt worden op zowel onverwerkte als verwerkte biologische producten die voldoen aan de EU-verordening 2092/91. Zij mogen echter geen nitraat- of nitrietzouten bevatten, evenmin als gelatine. Het keurmerk mag geplaatst worden op de biologische producten uit de categorie ‘95% bio’, ‘70% bio’ en ‘in omschakeling’.
Het
Biogarantie® lastenboek bepaalt ook regels voor biologische producten die nog niet door de EG verordening voorzien zijn (zoals huisdiervoeding, cosmetica, textiel, reinigingsproducten, …). Het Biogarantie® logo is eigendom van de vzw Biogarantie® en wordt beheerd door de beroepsverenigingen van de telers, verwerkers, distributeurs en verkooppunten. Om dit keurmerk te mogen gebruiken, dien je vooraf een contract te sluiten met de beheerder Biogarantie vzw en dien je royalty’s te betalen. Ook ben je verplicht lid te worden van één van de beroepsorganisaties Probila of Belbior. 

 

NEDERLAND

ekolabel


In Nederland wordt het EKO-keurmerk gebruikt. Dit keurmerk is eigendom van de Stichting Skal. Je kan dit keurmerk op de verpakking van je biologische producten (95% bio) plaatsen na schriftelijke toestemming van SKAL. Zij zullen je een model van het etiket vragen en op basis van de bevindingen van je Belgische controle-organisatie je al dan niet toestemming verlenen. Neem rechtstreeks contact op ze op:

 


DUITSLAND

biosiegel

In Duitsland wordt het Bio-siegel gebruikt op biologische producten mits ze behoren tot de categorie ‘95% bio’. Op wijn mag het logo enkel gebruikt worden met de vermelding ‘wijn gemaakt met druiven afkomstig uit de biologische landbouw’. Aquacultuur, jacht en visserij vallen buiten het toepassingsveld van het keurmerk. Het Bio-siegel is een overheidslogo beheerd door een informatiedienst.

 

 

FRANKRIJK

ab logo

Het Frans AB-keurmerk kan je gebruiken op je biologische producten (95% bio) op voorwaarde dat ze voldoen aan enkele bijkomende eisen.

Zo dienen plantaardige producten geproduceerd te zijn op Europees grondgebied, tenzij dat om natuurlijke redenen niet mogelijk is of ze in onvoldoende hoeveelheid beschikbaar zijn. Import van buiten de Europese unie is slechts mogelijk mits totale traceerbaarheid en opname in een positieve lijst.
Voor dierlijke producten eist het AB-keurmerk dat ze geproduceerd zijn op het Europese grondgebied volgens het Franse lastenboek. Daarnaast dienen de biologische producten volledig traceerbaar te zijn: de herkomst van het product of zijn ingrediënten dient volledig helder te zijn doorheen alle schakels van productie, verwerking, handel.
Het AB-keurmerk is eigendom van de Franse overheid. De beide Belgische controle-organisaties zijn echter erkend om controles uit te voeren voor het AB-keurmerk. 

ENGELAND

soil association

Het in Engeland gebruikte Soil Association-keurmerk stelt enkele bijkomende eisen aan bioproducten van de categorie 95% bio:

- bio en niet-bio producten dienen bij elke stap van de verwerking gescheiden gehouden te worden
- alle biologische producten en ingrediënten moeten traceerbaar zijn;
- ggo's zijn streng verboden;
- smaakstoffen dienen of natuurlijk of biologisch geproduceerd te zijn.
 

INTERNATIONAAL: DEMETER

demeter

De biologisch-dynamische beweging kent heeft een eigen keurmerk dat internationaal gebruikt wordt. Om dit keurmerk te mogen gebruiken, dien je de bijkomende vereisten van de bio-dynamische landbouw en verwerking te respecteren.

Laat het duidelijk zijn dat deze keurmerken de 'enige erkende Biolabels' zijn. 

Sommige producenten (vooral in grootdistributie) gebruiken labels die niet zijn gecontroleerd door een erkende instantie en dus eerder uit commercieel oogpunt zijn aangebracht.

Het MaeleGijs team streeft ernaar om enkel erkende en dus eerlijke producten aan te bieden. 

 

 

 
 
Bedrijfsgegevens & Openingsuren | Disclaimer | Maelegijs © 2009 | A Nonius project